Kokosový olej jako potravina

kokosový olej

Kokosový olej jako potravina

16. 11. 2015  

Trávení kokosového oleje se podobá spíš sacharidům. Není potřeba žluč ani enzymy slinivky a rozkládá se na glukózu – zdroj energie. Narozdíl od jiných tuků se neusazuje v těle. Tráví se pomaleji než sacharidy, a tak dodává organizmu energii postupně.

Právě proto kokosový olej doporučují dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií a diabetem. Olej totiž vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách. Takto se lze během hubnutí vyhnout neustálým choutkám na jídlo, které často vedou k dalšímu přejídání.

Perfektní olej na vaření a smažení

• má lahodnou chuť a vůni
• pomáhá eliminovat kvasinky, bakterie i viry
• velmi snadno se tráví
• neobsahuje cholesterol
• pomáhá při hypoglykemii
• má vysokou tepelnou stabilitu

Díky tomu se stal kokosový olej velmi poulární v Americe a Velké Británii. To že jsou MCT (medium chain triglycerides) z hlediska výživy unikátní substancí dokazuje i jejich přítomnost v mateřském mléce. Mají zde jasný úkol – slouží jako snadno stravitelná výživa kojence, a navíc chrání mladý organismus proti infekcím a parazitům. Každá kojící matka si snadno může přidat kokosový olej do jídelníčku, zlepišit tak kvalitu svého mléka a umožnit dítěti zdravý růst a vývoj. Deriváty kokosového oleje se proto používají v náhražkách mateřského mléka již mnoho let. MCT (medium chain triglycerides) mají schopnost stimulovat metabolismus, podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin (EMK). Zdravý organismus si pak vystačí s jejich menším množstvím, což může být při dnešním nedostatku EMK ve stravě velkým přínosem.